Svårt att prioritera?

Om du känner du dig överväldigad av alla uppgifter och tycker det är svårt att välja bland allt som måste göras idag, läs vidare för några enkla tips.

Lag en lista

Skriv ned allt du har att göra på papper eller i det systemet du redan använder. Om du ser efter något nytt kan jag rekommendera Notion, som du kan bruka online eller ladda ned. Jag kommer senare visa hur du sätter upp ATT GÖRA-sida i Notion.

Skärmdump från Notion.

Hitta dagens uppgifter

Nu skall du sortera uppgifterna utifrån hur snabbt dom behöver vara klara vid hjälp av ABC-systemet. A skall du göra inom 24 timmar, B inom 3-4 dagar och C dom nästa månaderna. Jag använder endast bokstäverna A, B och C privat, men du kan till exempel också ta med D till att delegera arbetsuppgifter till dina kollegor.

Skärmdump från Notion.

Markera dagens uppgifter

Nästa steg är att markera alla A-uppgifter som viktiga eller oviktiga, om det är bråttom eller inte bråttom att göra dom. En vanlig tanke är att allt är lika viktigt och måste vara klart innan du går hem från jobb. Så fråga dig själv vad som händer om du måste åka från jobb om en timma eller två och du inte får gjort klart arbetsuppgiften. Om du tänker på vad konsekvensen blir av att du inte gör klart en uppgift, så blir det mycket enklare att se vad som måste prioriteras.

Skärmdump från Notion.

I Notion har jag lagt in en kod som prioriterar uppgifterna efter nummer, numren får dom utifrån viktigt/oviktigt och bråttom/inte bråttom.

  1. Viktigt och bråttom
  2. Viktigt men inte bråttom
  3. Oviktigt men bråttom
  4. Oviktigt och inte bråttom

Klicka här för att se hur du sätter upp att göra-listan i Notion, inklusive koden som automatisk prioriterar uppgifterna.

Resources